• Huvudpartners

Onsdag Ons 28 September Sep
Tisdag Tis 4 Oktober Okt
Tisdag Tis 2 Maj Maj
Tisdag Tis 9 Maj Maj
Tisdag Tis 16 Maj Maj
Tisdag Tis 23 Maj Maj
Tisdag Tis 30 Maj Maj
Tisdag Tis 6 Juni Jun
Tisdag Tis 13 Juni Jun
Tisdag Tis 20 Juni Jun
Onsdag Ons 21 Juni Jun
Tisdag Tis 1 Augusti Aug
Onsdag Ons 2 Augusti Aug
Tisdag Tis 15 Augusti Aug
Tisdag Tis 7 Maj Maj
Tisdag Tis 14 Maj Maj
Tisdag Tis 21 Maj Maj
Tisdag Tis 4 Juni Jun
Tisdag Tis 11 Juni Jun
Tisdag Tis 18 Juni Jun
Tisdag Tis 25 Juni Jun
Tisdag Tis 2 Juli Jul
Onsdag Ons 3 Juli Jul
Tisdag Tis 16 Juli Jul
Tisdag Tis 23 Juli Jul
Tisdag Tis 30 Juli Jul
Tisdag Tis 6 Augusti Aug
Tisdag Tis 13 Augusti Aug

Kim Nilsson klar för Smederna: ”Jag har fått på mig rätt tröja inför nästa säsong”

1 november 2023 20:00
Förarsläpp

Under onsdagen släppte Smederna nästa förare inför kommande säsong. Det är ingen mindre än den svenska stjärnan Kim Nilsson.


Kim Nilsson är en av Speedwaysveriges just nu starkast lysande stjärnor. Under 2023 var han ordinarie förare i GP-serien och i Bauhausligan var han inte bara Rospiggarnas snittbäste förare, utan rent av åttonde bäst i hela ligan. Nu blir Smederna nästa destination för Stockholmssonen, som under 2024 även kommer köra för Griparna i allsvenskan och Landshut Devils i polska andraligan.

– Det känns som man är redo för match redan nu. Jag har fått på mig rätt tröja inför nästa säsong. Det ska bli riktigt kul, säger Kim med ett stort leende när onsdagens presskonferens inleds.

Hur det kommer sig att valet föll på just Smederna inför 2024 finns det inget exakt svar på, utan istället är det flera saker som spelat in.

– Det är väldigt många parametrar egentligen. Jag har funderat väldigt mycket sedan säsongen och känner att många faktorer kommer kunna påverka min utveckling. Jag känner att det finns ett driv i föreningen som är inspirerande.

– Vi är många svenskar och mycket unga killar i laget. Jag ser väl lite som min roll att kunna bidra mycket till att de känner trygghet och också kan utvecklas. Tar de ett steg uppåt har vi ett riktigt bra, jämnt och starkt lag.

Under många år har det i media diskuterats att smeddressen eventuellt skulle vara aktuell för föraren som numera bor i Oxelösund, endast elva mil från banan i Eskilstuna. Det är ett intresse som funnits åt båda håll.

– Det har alltid funnits ett intresse hos mig att köra för Smederna. Jag trivs bra på banan, vilket kanske har gjort att man har varit intresserade från Smedernas sida också.

Just banor har varit ett hett ämne i Sverige senaste åren, bland såväl förare som publik. Kim ger sin syn på banan i Eskilstuna.

– Jag har ju valt Smederna för att kunna utveckla min körning. Det är en riktigt bra racingbana och i år när vi var här tycker jag det var det bästa jag sett banan någonsin nästan. Riktigt kul att se en så fin racingbana. Det är också någonting vi kommer utveckla tillsammans, hur man ska ha det för att få så bra speedway som möjligt.

Vad är du för typ av förare och för typ av person i ett lag?

– Seriös är väl det som är genomgående på mig. Jag är väldigt noggrann. Just i laget tror jag att jag kan tillföra ett lugn och lite humor. Det tycker jag är viktigt för att man ska kunna känna sig avslappnad. Det är när vi kommer ut på förarpresentationen man ska tagga upp och explodera i första heatet.

Det senaste året har Kim som sagt varit ordinarie förare i GP-serien. Där blev det 44 poäng, vilket räckte till en 13:e plats. Säsongen som VM-förare har varit lärorik.

– Jag har utvecklats väldigt mycket, både på banan och av banan. Det har varit väldigt hektiskt hela säsongen. Jag har gjort mycket själv, gjort alla bokningar och hållit reda på allt. Det tar ett tag innan man hunner smälta allting och kommer fram till vad man kan förbättra, hur man kan utvecklas. Det är väl lite det jag är inne på också, att ett miljöombyte och även banbyte skulle gynna mig för fortsatt utveckling. Just i GP, när det varit tekniska banor, har jag varit med i semi och final. Jag skulle behöva lite mer racing och det tror jag får i Eskilstuna. Det kommer göra att jag kan ta nästa steg, kommenterar Kim sin tid som GP-förare.

Inför säsongen 2024 har Smederna som sagt en stark uppsättning svenska förare. Utöver Kim är Smedernas hyllade reservpar Philip Hellström Bängs och Joel Andersson presenterade, två förare Kim har god kontakt med och kört med tidigare. Dessutom har unge Anton Jansson presenterats tidigare under hösten. Det här är någonting Pierre Lund, sportchef i Smederna, trycker extra på när han berättar om varför han tror Kim är rätt man för Smederna.

– Det är fantastiskt att vi, som Kim är inne på, har en bra och stark svensksida. Att vi kan ha Kim som en förebild för dem unga förarna och att han även kan hjälpa till att utveckla dem. Jag tror också att Kim, på våran bana, kan utvecklas som förare, säger Pierre Lund.

Jerker Eriksson, lagledare i Smederna, är belåten med värvningen av Kim Nilsson. Han har saknat en svensk förare i främsta ledet senaste säsongen och tror Kim är den perfekta killen för jobbet.

– Sedan 2018 har vi haft en tongivande svensk i laget. Då hade vi både Pontus Aspgren och Fredrik Lindgren, 2018 och 2019, innan Pontus blommade ut och tog Fredriks plats poängmässigt i laget. Tyvärr fick ju Pontus avsluta sin karriär och det har känts att det saknats något i laget. Det är jätteviktigt att ha en sån här kille, som Kim nu. Han kommer in i laget och kan vara ledande både i depån och på banan, säger Jerker.

Efter att Kim Nilsson berömt Smedernas beryktade lagsammanhållning, något han kallar styrkan i Smederna, får Jerker återigen ordet.

– Jag tror framförallt att Kim kan komma in och förstärka den ännu mer. Det är någonting vi jobbar med och det har varit vår röda tråd. Det är laget som måste göra det, vi klarar oss inte med en eller två förare. Kör man med kontinuitet i laget så har man en större chans att kunna bygga ihop någonting, att få förarna att ge det lilla extra i slutet av säsongen. Man känner att man gjort någonting tillsammans, man vill inte svika gruppen och då ger man det lilla extra.

Du har redan sagt att han är ett lagkaptensämne, men vad ser du som Kims kommande roll i det här laget, i stort?

– Det är ingenting att sticka under stolen med att han kommer bli en ledande figur, både poängmässigt och i en ledande roll i laget. Det är bara titta hur han levererat, framförallt andra halvan 2023. Sen är det för tidigt att säga nu, exakt vilka roller alla har, när vi inte har laget spikat. Men han får en ledande roll i laget och det tror jag han trivs med. Det kommer utmana honom och föra honom framåt, avslutar Jerker Eriksson.

Truppen just nu:

  • Kim Nilsson 2,000 (NY)
  • Grzegorz Zengota 1,571 (NY)
  • Patryk Wojdylo 1,250
  • Philip Hellström-Bängs 1,098
  • Joel Andersson 0,500
  • Anton Jansson 0,500 (NY)