• Huvudpartners

Tisdag Tis 2 Maj Maj
Tisdag Tis 9 Maj Maj
Tisdag Tis 16 Maj Maj
Tisdag Tis 23 Maj Maj
Tisdag Tis 30 Maj Maj
Tisdag Tis 6 Juni Jun
Tisdag Tis 13 Juni Jun
Tisdag Tis 20 Juni Jun
Onsdag Ons 21 Juni Jun
Tisdag Tis 1 Augusti Aug
Onsdag Ons 2 Augusti Aug
Tisdag Tis 15 Augusti Aug
Tisdag Tis 7 Maj Maj
Tisdag Tis 14 Maj Maj
Tisdag Tis 21 Maj Maj
Tisdag Tis 4 Juni Jun
Tisdag Tis 11 Juni Jun
Tisdag Tis 18 Juni Jun
Tisdag Tis 25 Juni Jun
Tisdag Tis 2 Juli Jul
Onsdag Ons 3 Juli Jul
Tisdag Tis 16 Juli Jul
Tisdag Tis 23 Juli Jul
Tisdag Tis 30 Juli Jul
Tisdag Tis 6 Augusti Aug
Tisdag Tis 13 Augusti Aug

Premiärförlust när Smederna gästades av Indianerna: "Vi har lite att jobba på"

8 maj 2024 04:00
Efter match

Förväntningarna var högt ställda, men Indianerna blev i slutänden en för tuff uppgift. Säsongen startar med förlust i hemmaderbyt.


Det var upplagt för succé när Smederna tog emot Indianerna under tisdagskvällen. Solen sken, publiken strömmade till och smedförarna var redo för match. När tejpen väl gick upp startade matchen lite trevande. Fyra raka tretreor inledde matchen, innan Indianerna tog ledningen med en fyrtvåa signerad smedfostrade Johannes Stark och Bartlomiej Kowalski.

Knappt hann dammet lägga sig innan Smedernas två nyförvärv Kim Nilsson och Vadim Tarasenko tog säsongens första femetta för Smederna. Smedernas ledning blev dock kortvarig. Redan i heatet efter återtog Indianerna ledningen med en egen femetta av Patryk Dudek och nyss nämnda Kowalski. Därefter vägrade motståndarna från Kumla släppa ifrån sig ledningen igen.

Trots hårt kämpande smeder, räckte det tyvärr inte hela vägen. I sista heatet avslutade dock Grzegorz Zengota och Maksym Drabik på topp genom en femetta, till publikens jubel. Slutställningen blev 43-47 och Indianerna fick åka hem med vinsten.

Efter matchens slut går lagledare Jerker Eriksson ett varv runt i depån. Han skakar hand, ger en klapp på axeln och ett uppmuntrande ord till såväl förare som mekaniker. Därefter är han redo att ge sin analys av vad det var som fattades för Smederna denna afton.

– Vi hittar inte riktigt rätt. I början av tävlingen kommer vi inte riktigt iväg från start, där tappar vi lite poäng. Sen är det är små marginaler. Vi kommer inte riktigt iväg och vi åker lite fel på banan. Vi har lite att jobba på, säger Jerker och fortsätter:

– Det är ett par poäng på varje gubbe som måste till. Vi har ett sånt lag där det inte går att ta fem, fem och tre poäng på ordinarie västar. Vi måste upp där, vi måste ligga sex-sju poäng i snitt på de här gubbarna. Sen tycker jag vi ska ha några poäng till mot deras reserver, så är det ju.

Trots förlusten understryker Jerker att gruppen fått en bra start på säsongen.

– Alla jobbade och gjorde vad de kunde för att hitta rätt, men vi räckte inte till. Det är inga tjuriga miner, absolut inte, men det är klart vi hade hoppats på att vinna idag.

Kim Nilsson är ett av Smedernas nyförvärv inför säsongen. VM-föraren från i fjol är en av Sveriges absolut bästa förare och ikväll gjorde han sin premiär i smedvästen. Det blev en lyckad premiär. Med tre heatsegrar på fem försök körde han sig direkt in i smedfansens hjärta, som röstade fram honom till årets första ”matchens smed”.

– Vad roligt! Väldigt kul, säger Kim med ett leende när han får beskedet efter matchen.

– Det är en match man sett fram emot. Jag har fått vänta väldigt länge på den här dagen, så det känns kul att vi är igång och på ett sätt skönt att premiären är avklarad.

Utöver sina tre heatsegrar tog Kim även en tvåpoängare, men det heatet han själv grämer sig över är den nolla han plockade i heat tolv.

– Det är ett heat från bana fyra där det vart en nolla. Jag missade totalt i starten. Där hade jag velat ha med mig lite mer poäng, då hade jag varit helt nöjd.

I sitt första heat för kvällen, närmare bestämt heat tre, hade Kim en hård kamp om heatsegern med Indianernas Patryk Dudek. Efter en lång tids väntan kom till publiken jubel beskedet: heatsegern tilldömdes Kim. Såhär säger Kim själv om kampen:

– Det blev en bra start för mig och jag fick ut honom som jag ville. Men jag var lite osäker på var jag skulle åka, så jag åkte inne och släppte iväg det ganska mycket på rakorna. Jag åkte mycket längre linjer än vad han gjorde. Det gjorde att han kom ikapp mig in i svängarna. Han var snabb, men jag lyckades hålla honom bakom mig iallafall.

Kände du direkt att heatsegern var din?

– Känslan var att det var väldigt tight. Sen var han så långt in och då hör man inte riktigt hur nära han är. I ett sånt läge är det svårt att ens veta att han är där, men jag hade känslan att ”han är på mig”. Jag fick inte slå av en millimeter, men känslan var att jag var före.

Det blev som sagt en förlust i slutänden, trots en fin poängskörd från svensken. Vad tar Kim med sig från matchen?

– Mycket positivt. Visst, det var fint väder, men en kall dag och jag tycker det var skapligt med publik. Det verkar vara goda miner, även om vi går härifrån med en förlust. Jag tror folk är ganska nöjda med speedwaymatchen i stort och det är en viktig del i det, säger Kim Nilsson och avslutar:

– Jag tycker det är kul att vara här. Jag har gillat banan länge och ofta kört bra här. Så det känns kul att vara här. Jag tycker hela stan andas speedway, det visste jag inte innan jag kom hit. Det är verkligen ett kvitto jag fått nu när jag kommit hit och ser hur mycket speedway det snackas. Det är kul att vara en del av Smederna och Eskilstuna.