• Huvudpartners

Tisdag Tis 2 Maj Maj
Tisdag Tis 9 Maj Maj
Tisdag Tis 16 Maj Maj
Tisdag Tis 23 Maj Maj
Tisdag Tis 30 Maj Maj
Tisdag Tis 6 Juni Jun
Tisdag Tis 13 Juni Jun
Tisdag Tis 20 Juni Jun
Onsdag Ons 21 Juni Jun
Tisdag Tis 1 Augusti Aug
Onsdag Ons 2 Augusti Aug
Tisdag Tis 15 Augusti Aug
Tisdag Tis 7 Maj Maj
Tisdag Tis 14 Maj Maj
Tisdag Tis 21 Maj Maj
Tisdag Tis 4 Juni Jun
Tisdag Tis 11 Juni Jun
Tisdag Tis 18 Juni Jun
Tisdag Tis 25 Juni Jun
Tisdag Tis 2 Juli Jul
Onsdag Ons 3 Juli Jul
Tisdag Tis 16 Juli Jul
Tisdag Tis 23 Juli Jul
Tisdag Tis 30 Juli Jul
Tisdag Tis 6 Augusti Aug
Tisdag Tis 13 Augusti Aug

Lagledartrion tippar säsongen 2024: "Då vill jag sikta mot skyarna"

7 maj 2024 02:50
Artikel

Nu är det bara timmar kvar till säsongsstart för Eskilstuna Smederna. Men vad är målet? Vem kommer bli årets snittraket? Och vilket lag vinner egentligen kvällens match?


En ny säsong står inför dörren. Efter en tuff säsong förra året, har Smederna gjort om truppen. Några förare har lämnat, andra har tillkommit, men lagledartrion är densamma. Återigen leds laget av Jerker Eriksson, Stefan Jarl och Felix Andersson. Under måndagens press and practice fick dessa tre svara på några frågor kring vad de tror om den stundande säsongen.

Smederna brukar alltid ha höga målsättningar när säsongen startar. På Bauhausligans upptaktsträff i april svarade Smederna sig själva som favoriter till guldet. Jerker Eriksson fördjupar resonemanget.

– Till att börja med ska vi placera oss mellan lag ett och sex, så vi får fortsätta köra slutspel. Det är väl ett första delmål. Sen vill vi inte sänka våran målsättning. Det är ju inte så att vi är nöjda om vi kommer till semi. Utan kommer vi till semin vill vi komma till finalen, kommer vi till finalen vill vi vinna den. Så målsättningen är såklart att vinna.

– Det (målet) är att vinna SM-guld, säger även Felix Andersson. Det måste vara inställningen. Vi vill göra det bättre än förra året, men vi vill såklart vinna guld. Om jag ska sätta mig in i någonting, göra någonting, då vill jag sikta mot skyarna.

Stefan Jarl var lite blygsammare i sitt svar. Han svarade ”bara” slutspel, men på frågan om vilka som går till final svarade han trots allt Smederna. Till motstånd blir det enligt Stefan Gislavedslaget Lejonen.

– Jag tycker Lejonen har en bred trupp med bra killar. Och två exsmeder, säger Stefan med ett skratt.

Även Felix är inne på samma spår:

– Lejonen. Det är roligt med finaler mot Lejonen.

– Det är mindre viktigt, svarar däremot Jerker. Huvudsaken är att det är vi som står på ena sidan, andra sidan är ju egentligen ointressant. Men det är väl Dackarna, Västervik och Lejonen som är bästa lagen på pappret, så förmodligen någon av dem tre.

Vem kommer överraska publiken?

– Vadim Tarasenko, svarar Felix.

Samma svar ger även Stefan, som förklarar varför:

– Det är inte så många som har koll på vem han är. Han har inte åkt så mycket i Sverige, så jag tror folk kommer bli överraskade över hur bra han är.

Återigen väljer Jerker att ge ett lite annorlunda, något bredare, svar än sina kollegor.

– Jag hoppas att flertalet kommer överraska, säger Jerker och fortsätter: – Men jag har en känsla att Tungate kommer gå bra och överraska många. Jag tror Tarasenko kommer överraska många. Jag hoppas att våra svenskar, framförallt de yngre, också kommer överraska.

Tungate blir snittraket

När det kommer till frågan vem som blir Smedernas snittraket år 2024 är lagledarna rörande överens.

– Tungate. Han har ett lågt ingångssnitt och bra mycket högre kapacitet, säger Stefan.

– Det blir nog Rohan Tungate, säger även Felix. Han gick väl in på 1.250 och säg att han kanske landar på 1.6, någonstans.

– Jag säger väl Tungate då, eftersom han har ganska lågt snitt, instämmer Jerker. Det är svårt för de andra att bli raketer. Vadim ligger på nästan 1.7 och Zengi har nästan 1.6, så jag säger Tungate.

Smederna har under senare år blivit kända för en stark sammanhållning i laget. Denna sammanhållning blir enligt både Stefan och Felix nyckeln till framgång säsongen 2024.

– Att vi får till en lagkänsla, att vi jobbar som ett lag. Det är det som kommer bli nyckeln, att alla drar åt samma håll, säger Felix.

– Att få ihop gruppen och köra mer som ett lag än vad vi gjorde förra året, instämmer Stefan. – Känslan var inte riktigt där förra året, den behöver vi få tillbaka. Den här smedkänslan.

Jerker lyfter i sin tur fram vad Smedernas jämna lagbygge behöver på banan.

– Vi behöver få leverans på samtliga positioner. Vi behöver bredden. Det kommer inte vara någon speciell position, utan vi behöver alla sju.

Den slutliga frågan: vilka vinner matchen imorgon?

– Ja, det gör ju vi!

– Smederna såklart!